Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Ν ΠΕζόπουλος
Ενας ακόμη γυιός του Νικολάου Σ Πεζόπουλου καθηγητή Ιατρικης , ο Γεώργιος  Πεζόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1903 και απεβίωσε το 1987. Σπούδασε  ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο ΕΜ Πολυτεχνείο και φυσικές επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πήρε διδακτορικό από το Πολυτεχνείο της Karlsruhe(Καρλσρούης) με άριστα. Διδάκτωρ των Τεχνικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάννης . Το 1951 έγινε τακτικός καθηγητής της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας  του ΕΜ Πολυτεχνείου. Μέλος της επιτροπής Σχεδίου Μάρσαλ και αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου οικονομικής Ανασυγκροτήσεως της Ελλάδας.Προτάσεις του: Αρδευσις και ηλεκτρισμός., Εισήγηση λιγνιτικής πολιτικής, Εκθεση επί της εξορύξεως πλινθοποιήσεως των λιγνιτών Πτολεμαίδας, Πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλείου της Ελλάδος, εξευγενισμός και χρησιμοποίησης του Ελληνικού λιγνίτου, . ¨Όλα τα ανωτέρω εγκρίθηκαν από την Ουάσιγκτον  βάσει του σχεδίου Μάρσαλ. Από το 1954 μέχρι και το 1962 ήταν ο μακροβιότερος Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ.  (Δηλαδή σημερινός διευθύνων Σύμβουλος). .Ηταν επικεφαλής των κρατικών αποστολών εις το Παρίσι και στην Ουάσιγκτον δια τον εξηλεκτρισμό της χώρας (1946-1951). Έγραψε βιβλία  "Ουδέτερος κόμβος τριφασικών συστημάτων (1946), 'Δίκτυα μεγάλων πόλεων "(1947), 'Ηλεκτρικά δίκτυα'(1939), "πρόγραμμα εξηλεκτρικής ενέργειας" (1949), 'ανάπτυξις της ηλεκτρικής ενέργειας'(1946) ως και πολλά άρθρα και μελέτες.
Ο Γεώργιος Ν  Πεζόπουλος ως Γ Διευθυντής της ΔΕΗ δίνει συνέντευξη τύπου(κάτω φωτο), ενώ υπογράφει  την συμφωνία για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος το 1972 ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (άνω φωτό)
Το 1970  εκλήθη να αναλάβει  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της χώρας  , όπου έμεινε μέχρι το 1972 διαφωνήσας με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, όταν επέμενε  ως Υπουργός ότι η Ελλάδα έπρεπε να ξεκινήσει   άμεσα την έρευνα για την εξόρυξη πετρελαίου , αφού είχε μελέτες ότι το  υποθαλάσσιο υπέδαφος της  χώρας είχε   φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για το οποίο δικαιώθηκε μετά από 40 χρόνια.,( το 1972  υπέγραψε συμβάσεις  με εταιρείες  των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την αναζήτηση και εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές της Ελλάδας-υπάρχει σχετικό βίντεο: http://mam.avarchive.gr/portal/digitalsearch.jsp )αλλά  και για το χάρισμα αγροτικών δανείων  και παροχών που αποφάσισε τότε  η κυβέρνηση  με αποτέλεσμα αυτή η πολιτική  κατά την άποψή του  και μελέτη  θα δημιουργούσε προσεχή ελλείμματα στους προυπολογισμούς της χώρας Για την συμμετοχή του στην τότε κυβέρνηση είχε γράψει:'Πίστεψα τότε  τα όσα μου είπε ο Παπαδόπουλος ότι ήθελε πολιτικά και τεχνοκρατικά πρόσωπα στην κυβέρνηση για να επιταχύνουν τις διαδικασίες με την εμπειρία τους ώστε να επιστρέψει η πολιτική ικανότητα.  Ένοιωσα  ότι το 1963 είχα αφήσει ατελείωτο το  οικονομικό πλάνο ανάπτυξης που είχα  για την χώρα μου στον εξηλεκτρισμό και την ενέργεια. Μάλιστα ο ίδιος ο Παπαδόπουλος μου είχε πει ότι ο τίτλος  από Υπουργείο συντονισμού , θα άλλαζε σε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ενεργείας. όπως και έγινε. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα κοιτάσματα πετρελαίου, υπέγραψα συμφωνίες.Χωρίς να έχω παιδιά πέρασα όλη μου την ζωή στο νοίκι και σε σπίτι τριών δωματίων στην Πλατεία  Κυψέληςκαι στην οδό Βουκουρεστίου για να  είμαι κοντά στην αδελφή μου που είχα μικρή διαφορά ηλικίας, χωρίς , καμία προσωπική περιουσία ". Επί Υπουργίας του σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ άφησε με  μηδέν έλλειμμα  τον προυπολογισμό εκείνης της εποχής και με 8% ανάπτυξη  της Ελλάδος που ήταν δεύτερη μετά την Ιαπωνία που εκείνη την εποχή είχε ανάπτυξη 8,2%
Πολλές αναφορές για τον Γεώργιο Ν Πεζόπουλο έχει το Ινστιτούτο Καραμανλή και οι τόμοι της Βιογραφίας του Ελληνα πολιτικού.